sobota, 6 sierpnia 2011

Smaki i zapachy włoskiej prowincji

Smaki i zapachy włoskiej prowincji

Peter Pzzelli
Dom w Italii
przeł. Małgorzata Hesko-Kołodzińska
ISBN 978-83-08-04473-5
cena: 34,90 zł
premiera: 24 sierpnia


Dwoje samotnych ludzi, smaki i zapachy włoskiej prowincji oraz nadzieja, że nawet po największej życiowej burzy zza chmur może wyjrzeć słońce.

Dom w Italii to książka o przyjaźni i miłości, która sprowokowała tysiące Amerykanów do marzeń o słonecznym śródziemnomorskim klimacie, tamtejszej kuchni i tradycji, a z lokalnego dziennikarza Petera Pezzellego zrobiła autora bestsellerów.



Peter Pezzelli urodził się i dorastał w Rhode Island, w Stanach Zjednoczonych, w rodzinie o włoskich korzeniach. Ukończył Wesleyan University. Przygodę z literaturą rozpoczynał, pisząc - jako wolny strzelec - artykuły do prasy lokalnej. Do napisania „Domu w Italii” zainspirowało go wspomnienie włoskiego regionu Abruzzo, gdzie znajdowała się rodzinna posiadłość jego babki.

Gdy książka zyskała miano bestsellera, Pezzelli postanowił napisać kolejne: „Kuchnię Franceski”, „Każdej niedzieli”, „Lekcje włoskiego” i „Villę Mirabellę”.

2 komentarze: